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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik namelijk de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder gevorderden

Spel 1
West

Oost



1SA

3SA


Partner noord komt


uit met: (H 

Leider west


Dummy oost








( 6 5 4





( 7 6





( A H V 3 2





( 9 8 6




Jouw zuidhand




( A 8 2




( V B 10 9




( 9 8 7




( 10 5 4
Hoe speel je tegen met deze zuidhand?
Spel 1
Het juiste tegenspeelplan


Partner noord 


( H V 10 7 3


Komt uit met: (H

Leider west


Dummy oost




( B 9




( 6 5 4





( 7 6





( A H V 3 2





( 9 8 6




Jouw zuidhand




( A 8 2




( V B 10 9




( 9 8 7




( 10 5 4



Hoe speel je 3SA tegen met deze zuidhand?


Neem over met (A en speel (8 terug!

Waarom de vaste slag van partner, (H, overnemen met (A?

Als je niet meteen (A legt, maar bijvoorbeeld (8 bijspeelt, als ‘aanmoediging’, zadel je je partner op met een vreselijk groot probleem.

Hij (noord) weet dan namelijk niet waar (A zit. Als leider west (A heeft, en dook door (2 bij te spelen, geeft partner noord een slag weg als hij schoppen doorspeelt. Jouw aanmoedigend bedoelde (8 kan immers ook een afwijzing zijn, je laagste schoppenkaart, als je (98 hebt. Kijk mee:


( H V 10 7 3


Noord komt uit met: (H

Leider west


Dummy oost




( A B 2



( 6 5 4





( 7 6





( A H V 3 2





( 9 8 6




Jij kan ook hebben:



( 9 8

Partner belooft met zijn uitkomst van (H ook (V. Dat maakt het heel aantrekkelijk om meteen (A te pakken en schoppen terug te spelen. Zelfs als noord een 4-kaart heeft, en de leider (Bxx, maak je met partner achter elkaar vier schoppenslagen.
Ook met A x x ga je niet ‘aansignaleren’. Neem geen enkel risico; neem (H over met (A en speel je hoogste schoppenkaart terug.
Spel 2


West

Oost



1SA

3SA



Pas



Partner noord heeft:



( V B 9 3 2



en start met:




(V


Leider west




Dummy oost









( 3 2


( 10 8 4





( A 7 6









( A V B 10 9









( 7 6 5




Jouw zuidhand



( 8 7 2




( H 5




( H 8 7 6




( 10 9 8 4


De leider laat dummy (A spelen.

Hoe probeer je de leider tegen te werken? Welk kaart speel je na zodra je met (H aan slag bent gekomen?


Ik geef géén overpeinzing.
Spel 2  Het juiste tegenspeelplan. 


Het biedverloop is wederom:



West

Oost



1SA

3SA



Pas



Partner noord start met:




(V


Leider west




Dummy oost









( 3 2









( A 7 6









( A V B 10 9









( 7 6 5




Jouw zuidhand




( 8 7 2




( H 5




( H 8 7 6




( 10 9 8 4


De leider laat dummy (A spelen.

Hoe probeer je de leider tegen te werken? Welk kaart speel je na zodra je met (H aan slag bent gekomen?

Het is van groot belang dat je onder het aas van oost jouw (H legt!

Als je dat niet doet, kun je na (H inderdaad (H maken. Maar dan? Je kun de hartenkleur niet doorspelen, je moet een andere kleur naspelen, en het is heel goed mogelijk dat de leider op dat moment zijn negen slagen op het droge heeft.

Offer je echter (H in de eerste slag, dan kun je de hartenkleur naspelen waardoor partner lief de zaak kan afmaken.

Tip!

Probeer je partner niet voor de voeten te lopen met jouw hoge kaarten als je bij hem meer lengte in die kleur mag verwachten. 

Voor de meer gevorderden

Spel 1


( V 3 2


( H 2


( 6 5 4 3 2


( A 10 2

( A H 4


( A 4 3


( A H 8 7


( H B 3

Je speelt 6(. West start met (B. 

Je wint die slag met (A en slaat (A en (H; op (H speelt oost een hartentje bij.

Hoe speel je verder?

Voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.

Spel 1  Overpeinzing

( V 3 2


( H 2


( 6 5 4 3 2


( A 10 2

( A H 4


( A 4 3


( A H 8 7


( H B 3

Je speelt 6(. West start met (B. 

Je wint die slag met (A en slaat (A en (H; op (H speelt oost een hartentje bij.

Hoe speel je verder?

Je telt twee verliezers: een keiharde verliezer: de derde hoge troefkaart, en een mogelijke verliezer: (V. Als je snijdt over oost of west, heb je een kans van 50% op succes. Helaas even veel kans dus op iets vreselijks.

Als west in klaveren was uitgekomen, had je geen probleem gehad. 
En als west - na zijn niet te missen ruitenslag - klaveren speelt, of in de dubbele renonce (renonce: een kleur waarin je aan beide kanten geen kaart meer hebt), zit je ook goed. Je troeft dan immers aan de ene kant en ruimt een klaveren op aan de andere zijde.

Op het moment van uitkomen kun je als leider de hierboven geschreven gunstige niet beïnvloeden. Maar als je toch nog een slag te verliezen hebt, is het een kwestie van TPO*… 

*TPO: Tijd, Plaats en Omstandigheden. In dit spel breng je west (Plaats) pas aan slag (Tijd) als hij dan niets anders kan doen dan terugspelen in de klaveren of in een dubbele renonce (Omstandigheden)…  
Spel 1  Speelplan

( V 3 2


( H 2


( 6 5 4 3 2


( A 10 2

( A H 4


( A 4 3


( A H 8 7


( H B 3

Je speelt 6(. West start met (B. 

Je wint die slag met (A en slaat (A en (H; op (H speelt oost een hartentje bij.

Hoe speel je verder?

Laat die laatste ruiten even zitten! We moeten namelijk eerst even ons bedje spreiden.

Speel na (H: (3 naar (H; (2 naar (A; (4 getroefd; (V en (H en dán pas ruiten voor de ongelukkige west. Na deze slag kan west niets anders doen dat klaveren inspelen waardoor we geen klaverenslag kunnen verliezen, of een hoge kleur, die we aan de ene kant troeven waarop aan de andere zijde een klaveren ijlings het front verlaat. In bridgetermen: we gooien west met ruiten in, na de zijkleuren te hebben geëlimineerd.
Spel 2


( A V 3 2


( 4 3 2


( 3 2


( 5 4 3 2

( H 5 4

( A H V B 10 9

( A 4

( A B

Je hebt de twijfelachtige eer om leider te zijn in 6(.
West start met (H. Hoe probeer je je contract te maken?
Alleen voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.
Spel 2  Overpeinzing

( A V 3 2


( 4 3 2


( 3 2


( 5 4 3 2

( H 5 4

( A H V B 10 9

( A 4

( A B

Je hebt de twijfelachtige eer om leider te zijn in 6(.
West start met (H. Hoe probeer je je contract te maken?

We spelen een troefcontract; dus tellen we onze verliezers. We zien twee verliesslagen: een in klaveren en een in ruiten. 

En in onze zoektocht naar het voorkomen van verliezers zien we natuurlijk de schoppenkleur. Als de ontbrekende schoppens 3-3 zitten, zijn we binnen. Want op dummy’s vierde schoppens ruim je in zuid een verliezer op.

Maar helaas hebben zes onbrekende kaarten de gewoonte om meestal 4-2 te zitten. Je kunt dan treuren om die pech, maar… het is zinvoller om een extra kansje mee te pakken.

En dat kansje ligt dan in de zogenaamde dwangsituatie. Nee, schrik niet, lees nog even door!
Stel dat een van de tegenspelers een vierkaart (of langer) schoppen heeft en (HV. Dan zal hij daar zuinig op zijn; dus ligt het voor de hand dat hij na de eerste zeven rode slagen deze acht kaarten over heeft.





( B 10 9 8





( H V

Maar wat moet deze opponent opruimen als de leider dan nóg een hartenkaart speelt. Dan moet hij kiezen tussen het opruimen van een schoppenkaart, waardoor dummy zijn vierde schoppenkaart zal maken, of (V, waardoor (H onder (A van de leider zal vallen en zijn(B een slag kan maken…
Dat betekent een extra maakkans voor de leider als de belangrijke kaarten bij dezelfde tegenstander zitten.
Tot slot nog een elementaire voorwaarde. Een dwangpositie kan alleen ontstaan als de leider (nog) één slag te verliezen heeft… 
Spel 2  Speelplan

( A V 3 2


( 4 3 2


( 3 2


( 5 4 3 2

( H 5 4

( A H V B 10 9

( A 4

( A B

Je hebt de twijfelachtige eer om leider te zijn in 6(.
West start met (H. Hoe probeer je je contract te maken?

Duik de uitkomst! Denk aan de eerder gestelde elementaire voorwaarde. De tweede slag is beslist voor jou. Dan draai je alle hartens af, en daarbij let je vooral op opgeruimde schoppens. Niet zelden onderschat een tegenstander het belang van een niet al te hoge 4-kaart. En als hij daarnaast toevallig (HV heeft, komt hij in (te) grote opruimproblemen. Hij moet óf een klaverenhonneur sec zetten, óf een schoppentje opruimen. In dat geval is jouw (B óf dummy’s vierde schoppen goed voor de 12e slag.
Tip

Als een contract weinig kansrijk is, en je hebt een lange kleur waardoor tegenstanders in afgooiproblemen kunnen komen, geef je eerst de slagen weg die je mag missen (daarom dook je de eerste slag). Daarna draai je de lange kleur af en let je goed op wat wordt opgeruimd in de belangrijke kleur(en)!!!
Door in dit spel de eerste slag, een zekere verliezer, te laten maken, kun je in het eindspel de duimschroeven aandraaien! Neem je de eerste slag, dan heeft de tegenstander met de 4-kaart schoppen en (HV geen enkel probleem.
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Lezers Mailen
Alle azen en heren, en dan?

	Vanmiddag zat ik aan ons wekelijkse middagje bridge met flatgenoten en kwam met het volgende probleem.

 

Mijn partner opende met 1SA. Ik had 17 punten met SA-verdeling, en begon meteen met 4/5 klaver azen/heren te vragen. 

 

Daarna wist ik het eigenlijk niet meer. We hadden alle azen en heren. Heb het afgemaakt met 7SA, wat uiteindelijk perfect door partner werd uitgespeeld. 

De rest van de verdeling staat me niet meer bij, maar wat moet je eigenlijk doen, als je alle azen/heren hebt in zo'n geval?


Antwoord

Dat hangt helemaal van je verdeling af. Want met alleen vier azen en vier heren kan zelfs 3SA down gaan… (
Stel, partner opent 1SA. En jij hebt:

( H V B 10 9 8 7 6

( 2

( H

( H 4 2

Je neemt het initiatief met de vraag naar het aantal azen. Partner belooft er vier. Wat bied je dan?

Mijn voorkeur staat op het volgende blad.

7SA!

Partner neemt vier azen mee; vier slagen dus. Je maakt in ieder geval acht slagen in de schoppenkleur. Met partners drie overige azen kom je op elf slagen, en uiteraard zijn jouw (H en (H goed voor de 12e en 13e slag!

Stel dat partner drie azen meldt, dan neem je geen risico en kies je voor 6(!

Hij zal maar toevallig hartenaas en hartenheer missen… (
Dat doen we altijd

	Ik heb voor jou misschien een klein probleempje, maar bij mij blijft het door m'n hoofd malen. Normaal zou ik er beslist niet over vallen, maar het volgende gebeurde:
 



(ik)

West

Noord

Oost

Zuid



1(

2(

2SA

pas

Ik volgde - met 11 pt en 5 krt klaveren - 2(.
Mijn partner west paste (want hoeveel punten zitten er in een spel?).
Na afloop van het spel bleek dat zuid 7 punten had!
Volgens hun systeemkaart is het antwoord op een opening met 10-11 pt 2SA.
 

Ik zei dat zuid toch te weinig punten had voor 2SA (dat op deze manier een beetje gejokt werd en we daardoor wat misleid werden i.v.m. het aantal punten). 
 

Oh, zei noord, dit doen wij altijd, dit wordt een uitgesteld vuilnisbakkenbod genoemd!!!!!!
Ik wil dus duidelijk alleen de regel weten als dit voor de partners afspraak is en niet bekend gemaakt voor oppies. Volgens mij moet een dergelijke afspraak worden gealerteerd.


Antwoord

Dankzij de reactie van noord: ‘(…) dit doen wij altijd (…)’, is het duidelijk dat het gaat om een vaste afspraak. En gangbaar is dat ook na een volgbod op 2-hoogte het bod van 2SA 10-11 punten belooft, mét opvang in de tussengeboden kleur. Natuurlijk kan daar (gelukkig) de hand mee worden gelicht. Kijk mee:

Noord: 1(



Oost: 2(
Zuid: 2SA

( 4 3

( 7 6

( B 9 8 7 4 3 2

( A V
Zuid heeft slechts 7 punten en kiest toch voor 2SA in de hoop/verwachting dat west met klaveren zal starten. Door de lengte in partners kleur liggen er dan zeer waarschijnlijk negen slagen voor het oprapen. 

Degenen die dit een brutale actie vinden vertrouw ik graag toe dat ik niet graag de kost zal geven aan de spelers die om dezelfde reden meteen voor 3SA kiezen!

De 2SA-actie met duidelijk minder kracht dan op de systeemkaart staat, is volkomen correct. Ook partner rekent op 10-11 met een evenwichtige hand en opvang in klaveren.

Maar met een gewone SA-verdeling 2SA bieden op 7 punten, is een boodschap waarvan noord kan/moet vermoeden dat OW andere kracht verwachten. Daardoor is 2SA wel degelijk alerteerplichtig.

Verder kan ik niets over dit concrete spel zeggen omdat ik de hand van west niet weet.

Het door noord genoemde ‘Vuilnisbakkenbod’ is een klepel waarvan de klok hangt bij het 1SA-antwoord op partners opening.

Openaar
Partner

1(

1SA
6-9/10 punten, geen schoppensteun; mogelijk een



6+kaart in een andere kleur!

12

